{ "title": "Bursa Şeftalisi", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/Bursa-Seftalisi-31.jpg", "date": "19.01.2024 21:22:56", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır. Şeftalinin dünyaya Çin'den yayıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise en çok Bursa'da yetişmekte olup, Bursa şeftalisi, kalite ve lezzetiyle tüm Türkiye'de meşhurdur. Şeftali Haziran ve Ağustos ayları arasında olmaktadır.

Şeftali içerisinde zengin vitamin ve mineraller bulunması nedeniyle hem çok besleyici hem de içerisinde yağ bulunmaması ve lifli yapısı ile diyet listelerinde bulunan bir meyvedir. Bursa Şeftalisinin 10 farklı vitamini bir arada bulundurması, özellikle C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olması kendisini değerli kılmaktadır. Bundan ayrı olarak potasyum, fosfor, magnezyum, bakır, manganez, çinko, kalsiyum ve demir mineralleri de bol miktarda bulunur. Antioksidan açısından da zengin bir meyvedir.

Bursa Şeftalisinin Diğer İsimleri: On Numara, Takunyacı, Re 1, Diksalet, Jarsalet, Oralat ve Gülaver (Bu isimler çok yaygın değildir.) İlgililer; şeftalinin bu isimlerinin daha çok, farklı teknik ve usuller ile ağaçlara yapılan aşılardan aldığını belirttiler.

Şeftali, ülkemizde en çok Bursa'da yetiştiğinden, Bursa şeftalinin ana vatanı olarak bilinir, Türkiye'nin dışında tüm Dünya'da Bursa şeftalisi adıyla bilinir. Türkiye'de 400 bin tonluk toplam üretimi yapılan şeftalinin %50'sini Bursa toprağından karşılanır.

Şeftali ağacı ömrü yaklaşık 30 yıl kadardır. Bursa şeftalisini önemli kılan özelliklerinden biri, şeftali yetiştiricilerinin, şeftali ağacının 15 yılı doldurması ile sökmesidir.

Şeftali kadifemsi ve tüylü dokuya sahip olması nedeniyle çoğu kişi tarafından sevilmez. Bu duruma karşı olarak, Bursa'da Nektari olarak anılan, tüysüz şeftali türünün, üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.

Şeftali çeşitleri: Şeftali; çekirdeğinden kolay ayrılan şeftaliye (Yarma şeftali), ete yapışık olan, etten ayrılması zor olan türüne ise (Et şeftalisi) adı verilir. Yarma şeftali cinsi olarak üretilen Bursa şeftalisi taze meyve olarak tüketilmekte iken, et şeftalisi olarak üretilen şeftali genel konserve yapımı için kullanılır. Et şeftalisi türünün 2 çeşidi bulunur. Bunlar beyaz etli ile sarı etli çeşitleridir. Bursa topraklarının tarım alanından çıkartılması ve yapılaşma nedeniyle, maalesef her geçen gün Bursa da şeftali üretimi azalmaktadır.

Bursa Şeftalisi Faydaları Nelerdir?
Şeftali Çekirdeği: Bursa şeftalisinin çekirdeği enerjiye alternatif bir kaynaktır, çekirdek içerisinde bulunan tanecikler hayvan yeminde kullanılabilir.
" } ] }