{ "title": "Konserve Şeftali", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/Konserve-Seftali-84.jpg", "date": "19.01.2024 17:48:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Konserve Şeftali, Konserve yaparken kullanacağınız kavanozları mutlaka steril etmeniz gerekir. Yani şişelerle kapaklar tam on dakika kadar kaynatılmalıdır. Konserve yapılacak olan meyve ile sebzelerin hasarsız ve çürüksüz olması gerekir. Konserve yapılacak olan yiyecekler kavanoz içine konulduğu zaman ağız kısımlarının bir parmak boşluk olacak biçimde doldurulması gerekir. Yapmış olduğunuz konserveleri derin bir tencerenin içerisine tel nihale veya ızgara koyarak kavanozların birbirlerine çarpmaması ve hareket etmemelerinin sağlanması gerekir. Ağızları sıkıca kapatılan kavanozlar bir litrelik düdüklü tencere içinde eğer pastörize edilecek ise kavanozlar yarısına kadar su ile yok normal tencere içinde pastörize edecek iseniz kavanozu geçecek kadar su koyarak tam yirmi dakika pastörize edilmesi gerekir. 500 mililitrelik kavanozlar tam 25 dakika kaynatılmalıdır. Konserveler yapıldıktan sonra ışık almayan, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmelidir. Birkaç adımı belirledikten sonra sıra geldi şeftali konservesi yapmaya biraz uğraştırıcı ama kış ayında şeftali yemek için o uğraşa değecektir.

Konserve Şeftali İçin Gerekli Malzemeleri
Konserve Şeftali Nasıl Yapılır?

Öncelikle cam kavanozlar boşken sıcak su içinde tam on dakika kadar kaynatılır. Konserve işlemi tamam olana kadar sıcak su içinde bekletin. Daha sonra şeftalileri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun kabuklarının kolay bir şekilde soyulması için su kaynatın ve şeftalileri bütün, bütün sıcak sıcak suyun içine atın. Tam 2-3 dakika kadar beklettikten sonra sudan alın ve ayrı bir kap içinde hazırlamış olduğunuz soğuk suyun içerisine şeftalileri biraz soğuması için atın. Daha sonra şeftalilerin kabuklarını soyun ve tam ortadan ikiye ayırın. En orta kısmındaki kırmızı kısmı hafif bir şekilde oyarak temizleyin ve istediğiniz büyüklükte doğrayın. Sonra yine başka bir kap içinde su koyun içine sirke ile tuzu ilave edin ve iyice karıştırın. Daha önceden doğarmış olduğunuz şeftalileri tuzlu sirkeli suyun içine atın. Bu işlem meyvelerin kararması için yapılması gereken bir işlemdir. Şeftaliler 2-3 dakika suyun içinde bekledikten sonra süzgeç içine alınarak suyu süzdürülür. Daha sonra derin bir tencerenin içine su ile toz şeker konularak konserve için şurup kaynatılır. Su kaynadıktan sonra şeftaliler suyun içine atılır ve beş dakika kadar kaynatılır. Daha önceden steril etmiş olduğunuz cam kavanozlar bir parmak boşluk olacak biçimde konserve şurubu ile paylaştırılır. Sonra kavanozların ağızları sıkıca kapatılır. İçlerine dolmuş olan hava kabarcıkları ise sivri uçlu bir alet ile kullanarak mutlaka alın.

Hafif Şurup İçin: Bir su bardağı toz şeker.

Orta Şurup İçin: Bir su bardağı toz şeker ve iki su bardağı su.

Tatlı Şurup İçin: Bir su bardağı toz şeker ile bir su bardağı su.

Not 1: Meyvelerin içinde bulundurdukları şeker ile sizin damak zevkinize göre: konserve şuruplarının şeker oranında azalma veya artırma yapılabilir. Bütün bu işlemlerin hepsi kayısı içinde yapılmaktadır.

Afiyet Olsun.
" } ] }