{ "title": "Şeftali Ağacı", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 00:41:02", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40 yıl arasında yaşayabilen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Bursa dolayları ile Akdeniz Bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Meyvesi taze olarak tüket ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra sıkılarak meyve suyu da yapılmaktadır. Şeftalinin içerisinde bol miktarda C vitamininin yanı sıra A ve B vitamini de bulunmaktadır. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan şeftali ayrıca demir ve sodyum açısından da zengindir. Sindirim sistemi üzerinde etkili olduğu bilinen şeftali bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırarak kabızlığı önlemektedir. Bağırsak kurtlarını engel olan şeftali var olan bağırsak kurtlarının da atılımını sağlamaktadır. İdrar yolları enfeksiyonlarının kısa süreli basit tedavisinde faydalı olup idrar yollarını temizlemektedir. İdrar yollarında ve böbreklerde bulunan kum ve taşın vücuttan atılmasına yardımcı olup, kanda biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak kanı temizlemektedir.

Şeftali Ağacı; çok sayı da bulunan yaprakları ağacı örtmektedir. Sapında 2-5 adet kadar bal özü bezi bulunmaktadır. Kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir. İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzemektedir. Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de yaklaşık olarak 64 çeşit vardır. Şeftali bahçeleri, genellikle yaşlı fidanlardan kurulmaktadır. Ekim zamanı genellikle sonbahar mevsiminde yapılmaktadır. Kışı sert geçen yerlerde fidan dikimi ilkbahar da yapılmaktadır.
" } ] }