{ "title": "Şeftali Aşılama", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-asilama.jpg", "date": "21.01.2024 00:24:29", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, aşılı değilse büyüyünce yabanileşiyor. Aşı yapılmadığı zaman iyi bir meyve vermez oluyor. Dikilen fidanlardan iyi meyve almak istiyorsak ağaçları aşılamalıyız ya da önceden aşılı fidan almalıyız. Aşı olmasaydı, meyvecilik dünyanın en kolay işi olurdu. Meyve bahçesi sahiplerinin düşündükleri ilk şey fidanı aşılamaktır. Aşılamanın bir başka amacı da değişik çeşitli meyveler elde edebilmektir. Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılıyor. Yabani bir ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvesini veriyor. Ayrıca kimi cins meyve ağaçlarına başka bir cins meyve ağaçları da aşılanıyor. Hangi ağaçlara ne gibi aşılar yapılıyor bilmek lazımdır. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem aşısı yapılır. Eriğe: Şeftali, kayısı, badem aşısı yapılır.

Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir. İyi bakıma cevap veriyor. Şeftaliye yapılacak aşı bölgesi, toprak yüzeyinde 5-10 cm yukarıda kalacak şekilde ve durgun dönemde yapılır.

Aşı nasıl yapılır?

Aşı yaparken dikkat edilecek ilk nokta, aşı kalemlerinin, yani aşılanacak parçaların, iyi cins, alınmasıdır. Aşı kalemi, körpe bir ağacın, bir yaşındaki genç sürgünlerinden kesilen dalcıklardır. Aşı kaleminin kesileceği ağacın iyi cins olup olmadığını ya da iyi meyve verip vermediği önceden bilmemiz gerekiyor. İyi bir aşı kalemi odunlanmış, rengi hafifçe kırmızılanmış dallardan alınıyor. Bu dallardaki gözlerin yani tomurcukların olgunlaşmamış olmasına dikkat edin. Seçilen daldan kalemi keserken, büyük özen göstermek gerekiyor. Çünkü, dal yanlış kesilirse, ağacın gelişmesine zarar verebilirsiniz. Meyve vermesini geciktirir. Aşı kalemi meyve ağaçlarının yan dallarından çıkarılıyor. Meyve ağaçlarının birkaç tane esas dalı vardır. Bu dallardan çıkan diğer dallara ise yan dallar deniyor. İşte aşı kalemi bu yan dallardan alınıyor. Ağacın genel görünüşü bozan, başka dallara gölgeden dallar seçiliyor. Aşı kalemi meyve vermemiş fidanlardan da alınabiliyor. Kimleri bunun aşılanan ağacın genç meyve vermesine yol açacağım sanılırsa da bu yanlıştır. Aşı fidanının iyi cins olduğunu bildikten sonra, mesele olmuyor.

Kalem aşısı

Üzerinde göz yani tomurcuk bulunan bir dalcıkla yapılıyor. Başlıca üç çeşidi vardır. Yarma kalem aşısı, İngiliz usulü yarma kalem aşısı, çoban aşısı vardır.

Yarma kalem aşısı: En çok bilek kalınlığında kadarki ağaçlara yapılıyor. Ağaç daha kalınlaşmışsa, yarısı büyük olacağından, aşı tutmayabiliyor. Böyle kalınlaşmış ağaçlara çoban aşısı yapmak daha uygun oluyor. Yarma kalem aşısı, ağacın gövdesine toprak hizasından yapılıyor. Yerden bir metre yukarıdan da yapılıyor. Ağaç testere ile dümdüz kesiliyor ve testerenin açtığı pürüzler özel bir bıçakla temizleniyor. Sonra ağaç, aşı baltası ile, tam ortadan ikiye ayrılıyor. İyi cins ağaçtan iki kalem alıyor. Bunların uçları yontulduktan sonra, bu yarığa karşılıklı olarak yerleştiriliyor. Bundan sonra yapılacak iş, ağacın yarasını aşı macunu ile macunlamak, bir de yarılan yerin çevresini aşı sazı ile sıkı sıkı sarmak gerekiyor.

İngiliz usulü yarma kalem aşısı: bu aşı, aşılanacak fidan iyice körpeyken yapılıyor. Aşı kalemiyle fidanın kalınlığı aynı olmalıdır. Aşılanacak fidan kesildikten sonra, üzerine ayrıca bir çentik açılır. Aşı kalemine de aynı biçimde bir çentik yapıldıktan sonra, bunlar karşı karşıya getirilerek birleştirilir; üstleri aşı sazıyla sıkıca sarılır.

" } ] }