{ "title": "Şeftali Çeşitleri", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:48:11", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitlerinden önce belirtmek gerekirse şeftali ağaçları çeşitleri ne olursa olsun çok güçlü ve verimli bir ağaç türüdür. Şeftali ağaçlarının oldukça verimli olmasından dolayı ve hasat zamanlarının uzun bir süreye yayıldığından dolayı aynı zamanda şeftali ağacı yetiştiricilerine de oldukça ekonomi olarak katkısı mevcuttur. Ülkemizde Bursa ili birlikte özdeşleşmiş şeftalinin birçok çeşitleri mevcuttur ve diğer ağaç türlerine göre her bir şeftali çeşitlerinin ise hasat zamanı ve olgunlaşma süreçleri farklı olduğundan dolayı genel olarak şeftali yetiştiricileri bir çeşit yerine farklı çeşitleri bir arada yetiştirerek uzun süreçli kar elde edebilmektedirler. Bizde sizler için şeftali çeşitlerini ayrı başlık altında kısaca açıklayacak olursak;

Şeftali Çeşitleri Blake

Şeftali çeşitleri arasında ülkemizde en yaygın olan şeftali türüdür. Genel yapısı olarak ise iç kısmı sarımsı ve oldukça sulu bir şeftali çeşididir. Dış kabuğu ise sarımsı renginin üzerinde serpiştirilmiş şekilde kırmızı renklidir. Şeftali çeşitleri arasında en verimli olan Blake şeftali çeşidi ülkemizde yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler ise Güney Doğu Anadolu bölgesi, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Olgunlaşma sürece ve hasat zamanı ise temmuz ayının ortaları ile sonları arasında olgunlaşarak hasat zamanı oluşur.

Şeftali Çeşitleri Cardinal

Genel yapısı olarak diğer çeşitlerine nazaran yarı dik ve eğik olan çeşididir. Şeftali çeşitlerinden Cardinal ise basık yapısı ile kabuğu diğer şeftali çeşitlerine göre daha ince ve çok sulu olmayan şeftali çeşididir. Verimlilik bakımından ise Blake gibi çok verimli olmasa da orta düzeyde verimlidir. Aynı şekilde içi sarımsı ve çekirdeğine bağlı olan cardinal çok sulu olmamasına karşın lezzetlidir. Ülkemizde ise genel olarak Ege ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmesi uygun görülmüştür. Olgunlaşma süreci ise temmuz ayı başlangıcı ile olgunlaşması tamamlanmaktadır ve ilerleyen günlerde hasada gelmektedir.

Şeftali Çeşitleri Cresthaven

Ağaç yapısı olarak eğik ve güçlü ağaç çeşididir. Genel olarak meyve şekli ise oldukça iri ve sulu bir çeşittir. Aynı zamanda çekirdeği kabuğundan bağımsız ve kabuğu ince bir şeftali çeşididir. Olgunlaşma süreci ise temmuz ayı sonuna doğru olgunlaşarak hasat zamanı oluşur. Ülkemizde ise elverişli olan bölgeler ise Marmara bölgesi ve Ege bölgesinde yetiştirilebilir.

Şeftali Çeşitleri Elegant Lady

Ağaç çeşidi yapısı olarak oldukça güçlü ve dikine gelişen çokça verimli bir ağaç türüdür. Meyve yapısı olarak ise hem iri yapıda hem de iri yapısına rağmen nakliyat ve darbeler karşı oldukça dayanaklı bir kabuğa sahiptir. Meyveleri oldukça sulu ve iç kısmı sarımsı olan Elegant Lady'inin çekirdeği etinden bağımsızdır. Ülkemizde ise yetiştirilmesi için en uygun ortamı ise Marmara ve Ege bölgeleri yetiştirilmesi için oldukça müsaittir.

Şeftali Çeşitleri Spring Lady

Ağaç yapısı olarak oldukça güçlü ve diğer şeftali çeşitlerinden farklı olarak yayvan bir şekilde oluşmaktadır. Meyve yapısı olarak ise oldukça iri yapılı ve aynı zamanda darbelere dayanaklı olması ile diğer bir özelliği raf ömrü yani saklama sürecine de dayanaklı bir şeftali türüdür. Spring Lady dış kabuğu çok fazla kalın olmaması ile aynı zamanda sarımsı ve kırmızımsı bir renk karışımı ile oluşmaktadır. Spring Lady oldukça verimli ve sulu olmasından dolayı uzmanlar tarafından ülkemizde yetiştiriciliği artırılması ve yaygınlaşması önerilmektedir. Genel olarak ülkemizde yetiştiriciliği uygun alanlar ise Ege Marmara ve Akdeniz bölgelerin de yetiştirilebilir. Olgunlaşma süreci ise temmuz ayının ortaları gibi olgunlaşmasını tamamlayarak hasada gelebilmektedir.

" } ] }