{ "title": "Şeftali Diyeti", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 08:42:04", "author": "esin veske", "article": [ { "article": "

Şeftali Diyeti; günümüzde özellikle bayanlar için zayıf kalma durumu, büyük özellik taşımaktadır. Bu nedenle de en çok kullanılan yöntemlerden birisi diyet yapmaktır. Şeftali diyeti de bu çeşitlerden sadece bir tanesidir.

Diyetin önceliği olan şeftali, yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyveleri arasında bulunmaktadır. Şeftalinin sağlık açısından en önemli özelliklerinden birisi de bu meyvenin tahmin edilenden yüksek oranda lifin bulunmasıdır. Bunun birlikte içeriğinde A ve C vitaminleri oldukça zengin bir biçimde içermektedir. Bu sebeple de şeftali vücut içerisinde bir antioksidan görevi yapmaktadır. Sağlık bakımından bakıldığında şeftali, vücuttaki zarar görmüş hücrelerin bakımını yapmakta, vücudu mikroplardan dezenfekte etmekte ve de bağırsakları düzenli bir şekilde çalıştırmasını sağlamaktadır.

Şeftalinin içerdiği vitaminlerden yararlanabilmek için, günde iki tane şeftali yemek yeterli gelmektedir. Aynı anda, şeftalinin kabuğuyla birlikte yenilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi ise şeftali kabuğundaki lif miktarının olduğundan fazla bulunmasıdır. Şeftali, sindirime oldukça yarar sağlamaktadır. Bununla birlikte, şeftali yaşlılık karşıtı bir meyve çeşididir. Bunun sebebi ise meyvenin karoten açısından zengin olmasıdır. Hücrelerin yenilenmesine sebep olan özellik ise meyvenin içermiş olduğu demir ve de potasyum miktarıdır. Şeftalinin glisemik endeksi oldukça azdır. Bu sebeple de meyvenin uzun süre tok tutma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle de kilo vermek isteyen kişiler şeftali diyetiyle rahatlıkla diyet yapabilirler. Bununla birlikte de şeftali diyeti hem sağlıklı yaşamı hem de kilo vermeyi sağlamaktadır.

Şeftali diyetinde, sabah öğününde ilk olarak yarım yağlı bir bardak süt içilmesi büyük önem içermektedir. Bir zaman geçtikten sonra, bir dilim kadar beyaz peynir, 4 adet kadar zeytin, 1 adet haşlanmış yumurta ve de 2 adet kadar da ince dilim çavdar ekmeğiyle kahvaltı edilebilir. Kahvaltı yaptıktan bir zaman sonra, yürüyüş veya egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir.

Kahvaltıyla öğle yemeği arasında bir ara öğün yapılabilir. Bu ara öğünde, 2 adet orta boy kadar şeftali yenmesi önerilir. Öğle yemeğine vakti geldiğinde ise mevsim sebzelerinden yapılma sebze yemeği öğünde yer almalıdır. Sebze yemeği dışında menüde bulunması gereken besinler içerisinde, bir kâse yağsız yoğurt, 2 dilim çavdar ekmeği ve mevsim salata gibi besinler bulunmaktadır. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında da bir ara öğün yer almaktadır. Bu ara öğünde ise 1 bardak taze sıkılmış şeftali suyu tüketilmelidir.

Akşam yemeği öğününde ise 1 adet orta boy balık, bir yumruk kadar tavuk veya kırmızı et ile 4 adet yağsız köfte bulunmaktadır. Bu besinlerle beraber 2 adet ince dilim çavdar ekmeği ve mevsim salata tercih edilmektedir. Salata yaparken, az limon suyu ve az yağ konulmalıdır. Günün sonunda ise gece uyumadan önce, 2 adet orta boy şeftali yemek, sindirim sistemini kolaylaştırmaktadır.

Şeftali diyetini yaparken, bir husus oldukça mühimdir. Bu husus ise şeftali diyetinin birçok yararı olmasına karşın bu diyet uygulanmadan önce kesinlikle Uzman bir doktordan tavsiye alınmalıdır. Çünkü kişilerin fizyolojik yapısı nedeniyle, bu diyet bazı kişilere fayda sağlayabilmektedir. Yine bu diyetini yapmak isteyen bir kişinin mevcut bir hastalığı var ise bu diyetin Uzman bir kişinin yardım alınmadan yapılmamalıdır. Bu diyeti yaparken, tuz ve yağ miktarının kısıtlanması önemli bir noktadır. Yine bu diyet uygulanırken, bol miktarda su içilmelidir.

Şeftali diyeti, şeftalinin özellikleri sayesinde oldukça sağlıklı bir diyet olmasıyla birlikte, kesinlikle bir diyetisyen ya da uzmana danışılarak uygulanmalıdır. Şeftali, tok tutma özelliğiyle meşhurken, kişi şeftali diyeti sayesinde hem tok kalarak hem de sağlıklı yaşayarak kilo verebilmektedir.
" } ] }