{ "title": "Şeftali Konservesi", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-konservesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:17:33", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi yapımından söz etmek istiyorum. Fakat ilk önce genel konserve yapımın dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktadan söz edeceğim. Konservenin yapılacağı kavanozların sterilizasyonu sağlanmalıdır. (Kapaklar ve şişeler 10 dakika kadar kaynar suda kaynatılmalıdır). Sebze ve meyvelerin çürük olmaması ve hasar bulunmaması gerekir.

Konserve yapılacak olan yiyecek kavanozlara konulduğu zaman ağız bölgelerinin 1 parmak kadar boşluk kalacak biçimde doldurulmalıdır. Derin bir tencerenin içerisine ızgara veya tel nihaleler konularak, kavanozların kıpırdamaması ve birbirlerine değerek kırılmaması sağlanmalıdır. Ağzı kapatılan kavanozlar (1 litrelik) düdüklü tencerede pastörize yapılacak ise kavanozlar yarıya kadar suyla, normal tencerede pastörize yapılacak ise kavanozu geçecek kadar su konularak 20 dakika pastörizasyon yapılmalıdır. 500 milim olan kavanozlar 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Konserveler yapılmasının ardından, serin, kuru ve ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir. Birkaç noktayı belirlenmesinin ardından sıra şeftali konservesi yapımına geldi. Biraz yapımı oyalayıcı fakat kışın şeftali yemeye değer.

Şeftali Konservesi Malzemeleri
Şeftali Konservesi Nasıl Yapılır?

Cam kavanozlar boş iken sıcak suda 10 dakika kadar kaynatılır ve konserve sona erene kadar suda bırakılır. Şeftaliler yıkanır. Kabuklarının kolay bir şekilde soyulması için, bir tencerede su kaynatılır, şeftaliler bütün bir şekilde 2 ya da 3 dk. Bu suda bekletildikten sonra çıkartılır ve ayrı bir kapta hazırlanan soğuk suyun içerisine atılır. Bütün şeftalilerin kabuğu soyulur. Ortadan ikiye kesilir. En ortasında bulunan kırmızı kızım hafif bir şekilde oyularak temizlenir ve istenilen şekillerde doğranır.

Yine ayrı bir kaba 2 litre su konur ve içerisine tuz ve sirke konularak karıştırılır. Doğranan şeftaliler bu karışımın içerisine konulur. Bu olay meyvelerin kararmaması için gereklidir. 2 ya da 3 dakika tuzlusu da bekletilen şeftaliler bir süzgece konularak suyu süzdürülür. Derin bir tencereye, şeker ve su konularak konserve şurubu kaynatılır. Kaynamasının ardından şeftaliler içerisine atılır ve 5 dk. Daha kaynatılır. Sterilize yapılmış kavanozlara 1 parmak boşluk kalacak biçimde şurubu ile paylaştırılır. Sıkı bir şekilde kavanozların kapakları kapatılır. İçine dolan hava kabarcıkları sivri uçlu bir alet yardımı ile alınır.

Pastörize yapmak için, düdüklü tencerede yapılacaksa kavanozların yarısına kadar su doldurularak, normal tencerede yapılacaksa kavanozları geçecek şekilde su doldurularak 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Serin, kuru ve ışıksız bir ortamda saklanır.

" } ] }