{ "title": "Şeftali Likörü", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/Seftali-Likoru-85.jpg", "date": "20.01.2024 11:30:09", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı kolay olan şeftali likörünün, sadece tek bir zahmetli olan kısmı vardır. Oda bekleme süresinin uzun dönem olmasıdır. Yapılacak Şeftali likörünün yapıldığında istenen kıvama gelmesi için ortalama olarak beş veya altı hafta kadar bekletilmesi gerekir. Böylelikle istediğiniz gibi bir şeftali likörü elde edebilirsiniz.

Şeftali likörü malzemeleri
Şeftali Likörü nasıl yapılır?

Öncelikli olarak likörün hazırlandığında saklanacağı kavanozun yeni olması gerekir böylelikle içerisine hava girme olasılığı minimum seviyede veya hiç olmaz. Hazırlayacağımız şeftali likörünün kavanozu sıcak su ile iyice temizlendikten sonra bakteri ve kokulardan arındırılmış olur. Sağlam ve iri olan seçili şeftalilerimizi yıkayıp bir kenarda bekletirken, bir tencere içerisine su ve şeker ilave edilerek yüksek ateşte ocak üzerinde şerbet haline gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra yıkayıp hazır hale getirdiğimiz Şeftaliler soyulup dilimlendikten sonra hazırladığımız kavanoz içerisine yerleştirilir. Diğer taraftan hazır olan şerbet dinlenmeye alınır ve ılıması beklenir. Ilıyan şeker şerbeti kavanozun içerisine şeftalilerin üzerine dökülerek üzerine tarçın ve badem atılarak kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve ters çevrilerek kapağı yere gelecek şekilde üç gün bekletilir. Her gün günde bir kere çalkalayarak karışımın özleşmesi sağlanır. Üç günün bitiminden sonra kavanozun ağzı açılarak içerisine üç yüz ml. Votka ilave edilerek kavanozun ağzı yeniden sıkıca kapatılır ve serin ve nemli olmayan bir ortamda bekletmeye alınır. Ortalama dört haftalık süresi dolduğunda ise şeftali likörünün olduğu kavanoz buzdolabına alınarak kaldırılır. Yaklaşık iki haftada buzdolabında bekleyen şeftali likörü bu sürenin sonunda istenilen kıvama gelmiş olur. Kavanozun ağzı açılarak likörün içerisindeki tortular bir tülbent yardımı ile süzülerek meyve posaları ile likör suyu ayrıştırılır. Süzülmüş şeftali likörü önceden belirlediğiniz bir şişe içerisine dökülerek servise hazır hale gelir. Dilediğiniz zaman misafirlerinize servis yapabilirsiniz. Bu arada önemli bir dipnot olarak sizlere söyleyeceğim bir konu daha var şeftali gibi meyveler yoğun kıvamlı bir su yapısına sahip olmalarından ötürü içimi esnasında buz kullanılmasında fayda vardır.

Afiyet olsun.
" } ] }