{ "title": "Şeftali Tatlısı", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:29:17", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Şeftali Tatlısı, Şeftali bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimlerde yetişir. Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa'da yetiştirilir. Şeftali birçok şekilde tüketilebilir. Meyve olarak yenebileceği gibi reçeli tatlısı da yapılabilir.

Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şeftalileri ortadan ikiye bölüp kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkarın. Bir fırın tepsisine yarım şeftalileri dizip, üzerlerine birer çorba kaşığı şeker koyun. Tepsiye 1,5 su bardağı su döküp üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Bu arada bir su bardağı sütle krem şantiyi hazırlayıp dolaba koyun. Şeftaliler soğuduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı ceviz içi koyun ve üzerini krem şantiyle süsleyin.

Muhallebili Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Şeftalisi için
Üzeri için
Muhallebili Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tencereye sütü, şekeri, unu, nişastayı ve pirinç ununu koyun ve devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Daha sonra vanilyayı ekleyip pişirmeye devam edin. Koyulaşmaya başlayınca altını kapatın. Bir yandan da şeftalileri soyup ortadand ikiye ayırın. Ayrı bir tencereye şeftalileri dizdikten sonra üzerine şekeri dökün. Kapağını kapatarak pişirin. Krem şantiyi karıştırma kabına alın üzerine süt döktükten sonra mikserle çırparak köpürtün. Köpürdükten sonra krem şantiyi buzdolabına koyun.

Hazırlanan muhallebiyi kaselere koyduktan sonra, muhallebilerin üzerine pişen şeftalilerden koyun. Krem şantiyi üzerine sıkın. Yeşil fıstık serptikten sonra servis edebilirsiniz.

Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısının Malzemeleri.
Karameli için
Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tost ekmeklerini yuvarlak bir şekilde kesin. Fırın tepsine dizdiğiniz ekmekleri 180 derecede pişirin. Bir yandan şeftalileri soyun ve ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. Cam fırın kabına dizip, şeftalilerin çukur kısımlarına toz şekerini dökün. Kabuk tarçını üzerine atın. Üzerini yağlı kâğıtla kapatın. Önceden ısıtılan 180 derecelik fırında pişirin. Karameli için, toz şekeri tavaya döktükten sonra yarım limonu çatala batırıp şekerin üzerinde gezdirin. Şeker iyice eridikten sonra su ilave edin. Altını kapatın. Fırından çıkan ekmekleri fırın kabına dizin. Üzerine karameli gezdirdikten sonra, üzerlerine şeftalileri dizin. Şeftalilerin çukur kısımlarına kaymak veya dondurma koyarak servis yapabilirsiniz.

Dondurmali Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Dondurmalı Şeftali Nasıl Yapılır?

Şeftalileri soyduktan sonra ikiye kesin. Geniş bir tencereye şeftalileri dizin, suyu ekleyin ve şeftalilerin üzerine şekeri serpin. Tencerenin kapağını kapatıp 6-12 dakika pişirin. Tencerede soğuduktan sonra buzdolabında bekletip dondurmayla servis edin. Üzerine fındık, fıstık serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }