{ "title": "Şeftali Turşusu", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/Seftali-Tursusu-69.jpg", "date": "21.01.2024 15:42:04", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edilebilecek hale getirilmesidir. Turşu genellikle kırsal alanda kış mevsimine hazırlığın en önemli kısmıdır. Ortaya çıkan enfes tada turşu denir. Turşu arkaik kültüründe ilk defa topraktan yapılan büyük boy küpler içine kurulurdu. Turşunun ticari olarak kullanıldığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplar içinde saklandığı ve taşındığı görülmek ile ahşap ile asidin reaksiyonları sebebi ile kalıcı olarak daima toprak kaplar kullanılırmış. Günümüzde ise toprak kapların yerini paslanmaz tenekeler, plastik kaplar ve cam kavanozlar almıştır. Turşunun özellikle de Türklerde yeri oldukça büyüktür ilk kez de Türkler tarafından yapılmıştır Türkiye'de geleneksel olarak turşu adına Ankara Çubuk ilçesinde festivaller düzenlenmiştir. Çubuk belediyesi 'Çubuk Turşusu' adına patent almıştır. Gataroks meyve ile sebzeler sıkı yapıda olduklarından dolayı turşu yapmaya çok daha uygundur. Turşusu kurulabilen meyve ile sebzeler içinde lahana, elma, salatalık, ayva, biber, pancar, yeşil domates, acur, yaban eriği bulunmaktadır. Turşunun vurulduğu kap içine maydanoz, defne yaprağı, dere otu, sarımsak, çekilmemiş karabiber ve limon gibi bazı malzemeler turşuya güzel bir aroma vermek amacı ile konmaktadır.