{ "title": "Şeftali", "image": "https://www.seftali.gen.tr/images/seftali.jpg", "date": "21.01.2024 06:32:12", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan dolayı kimi insanları rahatsız eder. Şeftali oldukça lezzetli ve sulu bir yemektir yaz aylarında organik bir şekilde tüketmek daha da faydalıdır. Şeftali günümüzde her yerde yetişmektedir. Şeftali ağaçları sekiz metreye kadar uzayabilir. Şeftali de diğer meyve ağaçları gibi kışın yapraklarını döker. Şeftali ülkemizde Bursa Malatya Amasya Edirne Samsun Kastamonu gibi illerimizde yetiştirilir. Şeftalinin ekonomik değeri oldukça büyüktür. Narin bir meyve türüdür. Hemen tüketilmesi gerekir uzun süre bekletilmeye uygun değildir. Şeftali sadece meyve olarak tüketilmez ayrıca meyve suları marmelatı reçeli yapılabilir. Ayrıca sütlü tatlılarda pastalarda sık sık kullanılır. Üstelik kalorisi düşük olan bir meyvedir buna karşın pek çok besleyici madde ile doludur. Şeftali içerisinde on farklı vitamin içerir. A vitamini açısından oldukça zengin olan bir meyvedir. Ayrıca C, E, K, B6, B3, B2, B1, B9 ve B5 vitamini içerir. Bir büyük şeftalide üç yüz otuz üç mili gram potasyum bulunur. Potasyum insanlarda böbrek taşını engeller, kemik sağlığını korur ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şeftali ek olarak magnezyum fosfor bakır çinko Demir ve kalsiyum da içerir. Bu mineraller ile kan hücreleri kemikler ve sinir sistemi desteklenir. Şeftalinin içeriğine bakarsak hem etli kısmında hem de kabuklarında çeşitli antioksidan maddeler vardır. Bu antioksidanlar vücudumuzu toksinlerden ve zararlı maddelerden arındırır. Yaşlanma sürecini yavaşlatır ve hastalıklara karşı koruyucudur. Bir şeftalinin içerisinde üç gram lif bulunur. Sağlıklı ve kolay sindirim için şeftali tüketilebilir. Şeftalinin sağlığa birçok faydası vardır bunlar.

Şeftalinin faydaları nelerdir?
" } ] }