Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi yapımından söz etmek istiyorum. Fakat ilk önce genel konserve yapımın dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktadan söz edeceğim. Konservenin yapılacağı kavanozların sterilizasyonu sağlanmalıdır.
(Kapaklar ve şişeler 10 dakika kadar kaynar suda kaynatılmalıdır). Sebze ve meyvelerin çürük olmaması ve hasar bulunmaması gerekir.

Konserve yapılacak olan yiyecek kavanozlara konulduğu zaman ağız bölgelerinin 1 parmak kadar boşluk kalacak biçimde doldurulmalıdır. Derin bir tencerenin içerisine ızgara veya tel nihaleler konularak, kavanozların kıpırdamaması ve birbirlerine değerek kırılmaması sağlanmalıdır. Ağzı kapatılan kavanozlar (1 litrelik) düdüklü tencerede pastörize yapılacak ise kavanozlar yarıya kadar suyla, normal tencerede pastörize yapılacak ise kavanozu geçecek kadar su konularak 20 dakika pastörizasyon yapılmalıdır. 500 milim olan kavanozlar 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Konserveler yapılmasının ardından, serin, kuru ve ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir. Birkaç noktayı belirlenmesinin ardından sıra şeftali konservesi yapımına geldi. Biraz yapımı oyalayıcı fakat kışın şeftali yemeye değer.

Şeftali Konservesi Malzemeleri

  • 5 adet sert, olmuş şeftali.
  • 2 adet kadar 500 milimlik cam kavanoz.
  • 1 su bardağı kadar şeker.
  • 2 su bardağı kadar su.
  • 1 çay kaşığı kadar tuz.
  • 1 çay kaşığı kadar sirke

Şeftali Konservesi Nasıl Yapılır?


Cam kavanozlar boş iken sıcak suda 10 dakika kadar kaynatılır ve konserve sona erene kadar suda bırakılır. Şeftaliler yıkanır. Kabuklarının kolay bir şekilde soyulması için, bir tencerede su kaynatılır, şeftaliler bütün bir şekilde 2 ya da 3 dk. Bu suda bekletildikten sonra çıkartılır ve ayrı bir kapta hazırlanan soğuk suyun içerisine atılır. Bütün şeftalilerin kabuğu soyulur. Ortadan ikiye kesilir. En ortasında bulunan kırmızı kızım hafif bir şekilde oyularak temizlenir ve istenilen şekillerde doğranır.

Yine ayrı bir kaba 2 litre su konur ve içerisine tuz ve sirke konularak karıştırılır. Doğranan şeftaliler bu karışımın içerisine konulur. Bu olay meyvelerin kararmaması için gereklidir. 2 ya da 3 dakika tuzlusu da bekletilen şeftaliler bir süzgece konularak suyu süzdürülür. Derin bir tencereye, şeker ve su konularak konserve şurubu kaynatılır. Kaynamasının ardından şeftaliler içerisine atılır ve 5 dk. Daha kaynatılır. Sterilize yapılmış kavanozlara 1 parmak boşluk kalacak biçimde şurubu ile paylaştırılır. Sıkı bir şekilde kavanozların kapakları kapatılır. İçine dolan hava kabarcıkları sivri uçlu bir alet yardımı ile alınır.

Pastörize yapmak için, düdüklü tencerede yapılacaksa kavanozların yarısına kadar su doldurularak, normal tencerede yapılacaksa kavanozları geçecek şekilde su doldurularak 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Serin, kuru ve ışıksız bir ortamda saklanır.

19.01.2024 12:17:33
Şeftali Konservesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şeftali Konservesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Konservesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şeftali Çeşitleri

Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitleri...
Devamını Oku

Şeftali Aşılama

Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve ...
Devamını Oku

Şeftali Kabız Yaparmı

Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağ...
Devamını Oku

Şeftali Budama

Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılma...
Devamını Oku

Bursa Şeftalisi

Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır....
Devamını Oku

Tüysüz Şeftali

Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan ...
Devamını Oku

Şeftali Hastalıkları

Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı Çiçeği

Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç ya...
Devamını Oku

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı k...
Devamını Oku

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40...
Devamını Oku

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edi...
Devamını Oku

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan...
Devamını Oku

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından bir de kavanozlara koyma işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Devamını Oku

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum...
Devamını Oku

Kuru Şeftali

Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucunda 8-10...
Devamını Oku

Şeftali Çekirdeği

Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketilmesi g...
Devamını Oku

Yassı Şeftali

Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır. Yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da bilinm...
Devamını Oku

Şeftali Suyu

Şeftali suyu, günümüzde tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir yer almaktadır. Son derece sevilerek tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir ye...
Devamını Oku

Şeftali Maskesi

Şeftali Maskesi, yaz aylarında, evlerimizde sürekli bulunan severek tükettiğimiz fakat faydasını bilmediğimiz bir meyvedir şeftali. Oysaki şeftalinin yararla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024