Şeftali Aşılama Aşı Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Şeftali Aşılama Aşı Nasıl Yapılır?

Şeftali Aşılama

Şeftali ağaçlarının kalitesini ve verimini artırmak amacıyla aşı yapılmaktadır. Aşı, daha iyi cins meyve elde etmek için gereklidir. Bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, eğer aşılı değilse büyüdüğünde yabani hale gelmekte ve kaliteli meyve vermemektedir. Dikilen fidanlardan iyi meyve almak istiyorsak, ağaçları aşılama işlemine tabi tutmalıyız veya önceden aşılanmış fidan almalıyız. Aşı olmasaydı, meyvecilik dünyanın en kolay işi olurdu. Meyve bahçesi sahiplerinin düşündükleri ilk şey fidanı aşılama işlemidir. Aşılamanın bir başka amacı da çeşitli meyveler elde edebilmektir. Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılmaktadır. Yabani bir ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvesini vermektedir. Ayrıca, kimi cins meyve ağaçlarına başka bir cins meyve ağaçları da aşılanmaktadır. Hangi ağaçlara ne gibi aşılar yapılacağını bilmek önemlidir. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem aşısı yapılabilir. Eriğe: Şeftali, kayısı, badem aşısı yapılabilir.

Şeftali, tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir. İyi bakıma cevap verir. Şeftaliye yapılacak aşı bölgesi, toprak yüzeyinde 5-10 cm yukarıda kalacak şekilde ve durgun dönemde yapılır.

Aşı Nasıl Yapılır?

Aşı yaparken dikkat edilecek ilk nokta, aşı kalemlerinin, yani aşılanacak parçaların, iyi cins olmasıdır. Aşı kalemi, körpe bir ağacın, bir yaşındaki genç sürgünlerinden kesilen dalcıklarıdır. Aşı kaleminin kesileceği ağacın iyi cins olup olmadığını ya da iyi meyve verip vermediğini önceden bilmemiz gerekmektedir. İyi bir aşı kalemi, odunlaşmış ve rengi hafifçe kırmızılaşmış dallardan alınır. Bu dallardaki gözlerin yani tomurcukların olgunlaşmamış olmasına dikkat edilmelidir. Seçilen daldan kalemi keserken, büyük özen göstermek gerekmektedir. Çünkü dal yanlış kesilirse, ağacın gelişmesine zarar verilebilir ve meyve vermesini geciktirebilir. Aşı kalemi meyve ağaçlarının yan dallarından çıkarılır. Meyve ağaçlarının birkaç tane esas dalı vardır. Bu dallardan çıkan diğer dallara ise yan dallar denir. İşte aşı kalemi bu yan dallardan alınır. Ağacın genel görünüşünü bozan, başka dallara gölge yapan dallar seçilir. Aşı kalemi meyve vermemiş fidanlardan da alınabilir. Bazıları bunun aşılanan ağacın genç meyve vermesine yol açacağını sanırsa da bu yanlıştır. Aşı fidanının iyi cins olduğunu bildikten sonra, mesele olmamaktadır.

Kalem Aşısı

Üzerinde göz yani tomurcuk bulunan bir dalcıkla yapılır. Başlıca üç çeşidi vardır: yarma kalem aşısı, İngiliz usulü yarma kalem aşısı ve çoban aşısı.

Yarma Kalem Aşısı: En çok bilek kalınlığında kadarki ağaçlara yapılır. Ağaç daha kalınlaşmışsa, yarısı büyük olacağından, aşı tutmayabilir. Böyle kalınlaşmış ağaçlara çoban aşısı yapmak daha uygun olur. Yarma kalem aşısı, ağacın gövdesine toprak hizasından yapılır. Yerden bir metre yukarıdan da yapılabilir. Ağaç testere ile dümdüz kesilir ve testerenin açtığı pürüzler özel bir bıçakla temizlenir. Sonra ağaç, aşı baltası ile tam ortadan ikiye ayrılır. İyi cins ağaçtan iki kalem alınır. Bunların uçları yontulduktan sonra, bu yarığa karşılıklı olarak yerleştirilir. Bundan sonra yapılacak iş, ağacın yarasını aşı macunu ile macunlamak ve yarılan yerin çevresini aşı sazı ile sıkı sıkı sarmaktır.

İngiliz Usulü Yarma Kalem Aşısı: Bu aşı, aşılanacak fidan iyice körpeyken yapılır. Aşı kalemiyle fidanın kalınlığı aynı olmalıdır. Aşılanacak fidan kesildikten sonra, üzerine ayrıca bir çentik açılır. Aşı kalemine de aynı biçimde bir çentik yapıldıktan sonra, bunlar karşı karşıya getirilerek birleştirilir; üstleri aşı sazıyla sıkıca sarılır.

Ek Bilgiler

Aşı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
  • Aşı yapılacak ağaçların sağlık durumu iyi olmalıdır.
  • Aşılama işlemi genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılır.
  • Aşı kalemlerinin steril olması gerekmektedir.
  • Aşılama sonrası aşı bölgesinin iyi korunması ve bakımının yapılması önemlidir.

Şeftali aşılaması, meyve kalitesini artırmak ve çeşitliliği sağlamak adına önemli bir işlemdir. Doğru teknikler ve dikkatle yapılan aşılama işlemleri, meyve bahçelerinin verimini ve kalitesini artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Şeftali Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Şeftali Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Kaç Kalori?

Şeftali Kaç Kalori?

Güncel

Şeftali Fidanı Ekimi ve Bakımı

Şeftali Fidanı Ekimi ve Bakımı