Şeftali Aşılama


Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, aşılı değilse büyüyünce yabanileşiyor. Aşı yapılmadığı zaman iyi bir meyve vermez oluyor. Dikilen fidanlardan iyi meyve almak istiyorsak ağaçları aşılamalıyız ya da önceden aşılı fidan almalıyız.
Aşı olmasaydı, meyvecilik dünyanın en kolay işi olurdu. Meyve bahçesi sahiplerinin düşündükleri ilk şey fidanı aşılamaktır. Aşılamanın bir başka amacı da değişik çeşitli meyveler elde edebilmektir. Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılıyor. Yabani bir ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvesini veriyor. Ayrıca kimi cins meyve ağaçlarına başka bir cins meyve ağaçları da aşılanıyor. Hangi ağaçlara ne gibi aşılar yapılıyor bilmek lazımdır. Şeftaliye: Kayısı, erik, badem aşısı yapılır. Eriğe: Şeftali, kayısı, badem aşısı yapılır.

Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir. İyi bakıma cevap veriyor. Şeftaliye yapılacak aşı bölgesi, toprak yüzeyinde 5-10 cm yukarıda kalacak şekilde ve durgun dönemde yapılır.

Aşı nasıl yapılır?


Aşı yaparken dikkat edilecek ilk nokta, aşı kalemlerinin, yani aşılanacak parçaların, iyi cins, alınmasıdır. Aşı kalemi, körpe bir ağacın, bir yaşındaki genç sürgünlerinden kesilen dalcıklardır. Aşı kaleminin kesileceği ağacın iyi cins olup olmadığını ya da iyi meyve verip vermediği önceden bilmemiz gerekiyor.
İyi bir aşı kalemi odunlanmış, rengi hafifçe kırmızılanmış dallardan alınıyor. Bu dallardaki gözlerin yani tomurcukların olgunlaşmamış olmasına dikkat edin. Seçilen daldan kalemi keserken, büyük özen göstermek gerekiyor. Çünkü, dal yanlış kesilirse, ağacın gelişmesine zarar verebilirsiniz. Meyve vermesini geciktirir. Aşı kalemi meyve ağaçlarının yan dallarından çıkarılıyor. Meyve ağaçlarının birkaç tane esas dalı vardır. Bu dallardan çıkan diğer dallara ise yan dallar deniyor. İşte aşı kalemi bu yan dallardan alınıyor. Ağacın genel görünüşü bozan, başka dallara gölgeden dallar seçiliyor. Aşı kalemi meyve vermemiş fidanlardan da alınabiliyor. Kimleri bunun aşılanan ağacın genç meyve vermesine yol açacağım sanılırsa da bu yanlıştır. Aşı fidanının iyi cins olduğunu bildikten sonra, mesele olmuyor.

Kalem aşısı


Üzerinde göz yani tomurcuk bulunan bir dalcıkla yapılıyor. Başlıca üç çeşidi vardır. Yarma kalem aşısı, İngiliz usulü yarma kalem aşısı, çoban aşısı vardır.

Yarma kalem aşısı: En çok bilek kalınlığında kadarki ağaçlara yapılıyor. Ağaç daha kalınlaşmışsa, yarısı büyük olacağından, aşı tutmayabiliyor. Böyle kalınlaşmış ağaçlara çoban aşısı yapmak daha uygun oluyor. Yarma kalem aşısı, ağacın gövdesine toprak hizasından yapılıyor. Yerden bir metre yukarıdan da yapılıyor. Ağaç testere ile dümdüz kesiliyor ve testerenin açtığı pürüzler özel bir bıçakla temizleniyor. Sonra ağaç, aşı baltası ile, tam ortadan ikiye ayrılıyor. İyi cins ağaçtan iki kalem alıyor. Bunların uçları yontulduktan sonra, bu yarığa karşılıklı olarak yerleştiriliyor. Bundan sonra yapılacak iş, ağacın yarasını aşı macunu ile macunlamak, bir de yarılan yerin çevresini aşı sazı ile sıkı sıkı sarmak gerekiyor.

İngiliz usulü yarma kalem aşısı: bu aşı, aşılanacak fidan iyice körpeyken yapılıyor. Aşı kalemiyle fidanın kalınlığı aynı olmalıdır. Aşılanacak fidan kesildikten sonra, üzerine ayrıca bir çentik açılır. Aşı kalemine de aynı biçimde bir çentik yapıldıktan sonra, bunlar karşı karşıya getirilerek birleştirilir; üstleri aşı sazıyla sıkıca sarılır.

21.01.2024 00:24:29
Şeftali Aşılama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şeftali Aşılama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Aşılama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şeftali Çeşitleri

Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitleri...
Devamını Oku

Şeftali Kabız Yaparmı

Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağ...
Devamını Oku

Şeftali Budama

Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılma...
Devamını Oku

Bursa Şeftalisi

Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır....
Devamını Oku

Tüysüz Şeftali

Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan ...
Devamını Oku

Şeftali Hastalıkları

Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı Çiçeği

Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç ya...
Devamını Oku

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı k...
Devamını Oku

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40...
Devamını Oku

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi ...
Devamını Oku

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edi...
Devamını Oku

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan...
Devamını Oku

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından bir de kavanozlara koyma işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Devamını Oku

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum...
Devamını Oku

Kuru Şeftali

Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucunda 8-10...
Devamını Oku

Şeftali Çekirdeği

Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketilmesi g...
Devamını Oku

Yassı Şeftali

Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır. Yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da bilinm...
Devamını Oku

Şeftali Suyu

Şeftali suyu, günümüzde tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir yer almaktadır. Son derece sevilerek tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir ye...
Devamını Oku

Şeftali Maskesi

Şeftali Maskesi, yaz aylarında, evlerimizde sürekli bulunan severek tükettiğimiz fakat faydasını bilmediğimiz bir meyvedir şeftali. Oysaki şeftalinin yararla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024