Şeftali Budama

Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılmadığı takdirde ağaçlarda düzensiz taç gelişimi, verimin fazla olması yüzünden dallarda kırılma, meyvelerin kalitesiz ve küçük olması, dallanmanın sık oluşu yüzünden içteki dalların ışık alamaması, ürünün bir yıl olması diğer yılda olmaması gibi sorunlar yaşanır.
Bu nedenle budama şeftali yetiştiriciliği açısından karlılık oranını arttıran, önemli bir bakım önlemidir. Şeftali budama tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi dal seyreltme, dal kesme, dal eğme, dalların açılarında genişletme, daraltma, uç alma gibi işlemleri kapsar.

Şeftali budama neden yapılır?

  • Fidan dikiminde kök ve gövde arasındaki dengenin sağlanması
  • Şeftali ağaçlarına istenen şeklin kolayca verilmesi
  • Ağaçların sürgün oluşumunu ve meyve verimini dengelemek
  • Dal çıkarma yoluyla meyvelerin seyreltilmesi
  • Ürünün bir yıl olup, bir yıl olmaması sorununun çözümlenmesi
  • Taçlandırmanın iyi yapılmasıyla ağacın tacında iç kısımların daha iyi ışık almasını ve havalanmasını sağlamak, dolayısıyla meyve veriminin artırılması
  • Dallarda kırılma ve sarkmanın azaltılması için şeftali budama yapılır.

Şeftali budama nasıl yapılır?


Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budamaya ihtiyaç duyar. Çünkü ağacın meyveleri bir yıllık dallarda oluşur.
Düzenli ürün almanız içinde yeterince yıllık sürgün oluşumunun sağlanması gerekir. Şeftali yetiştiriciliğinde iyi bir budama sulama ve gübrelemenin yapılması sayesinde daha kalıcı olur. Ağaçta iyi bir taç oluşturma ve sonradan da bunun korunması önemlidir. Şeftali budama iki türde yapılabilir. Bunlar;

Şekil budaması: bu yeni dikilmiş fidanlara yapılır. Ağaçlara goble ya da değişik doruk dallı bi şekil verilir. Kurak olan yerlerde ortası kapalı uygun doruk dallı şekil verilebilir. Şeftali fidanlarına şekil verilirken özel budama istekleri, ekolojik şartlar gibi detaylarda değerlendirilmelidir. Kurak yerlerde iç kısımların nemli kalmasını sağlayacak, kapalı şekillerin tercih edilmesi önemlidir. Topraktaki su miktarının kısa sürede buharlaşmaması için, ağacın tacının toprağı yakın olan alanları bodur bırakılmalıdır. Nemli yerlerde ise bunun tersi yapılmalıdır. Tacın iç kısımlarının nemli kalmaması için açık biçimde, gövdeye yakın yerlerde yüksek bırakılmalıdır. Bunlara dikkat edilerek doruk dallı, goble, değişik doruk dallı gibi şekillerden uygun olanı seçilir. Bu şekil budamasına fidanların dikilmesinden sonra başlanır.

Goble şekli şeftali yetiştiriciliğinde en fazla kullanılan ve uzun geçmişi olan bir terbiye sistemidir. Şeftali budamasına da oldukça uygundur. Bol yağış alan ve nemli yerlerde bu şekil budaması tavsiye edilir. İlk dikim yılında fidanların tepelerinden yaklaşık 50 cm kesilir. Bu yükseklik ana dalların çıkış yerini belirlemeye yardımcı olur. Tepe kesini yüksek olursa, budama, hasat ve seyreltme işlerini zorlaştırır. Sürgünler gelişmeye başladığında, ağaç verime yattığı zaman meyve yükü açısından dalların şekillendirilmesi önemlidir. Sürgünlerin uzunluğu 15-20 cm olduğunda şekillendirme de başlar. Birbirini gölgelemeyen belirli sayıda 3-5 ana dal seçilerek, bunların aynı yerden çıkmasına özen gösterilir. Diğer dallar dipten çıkarılır ya da bükülerek gelişimine engel olunur. Şeftali ağaçların gelişimi genellikle yayvan şekilde olur. Dal açılarında yapılan genişletme gövdeyle ana dalların bağlantısını güçlendirir. Dal gelişimini zayıflatarak, güneşin iş kısımlara girişini arttırır. İkinci yılda soğuklar geçince şeftali budama yapılır. Ancak şeftali ağacı türlerine göre özel budama istekleri olur. Çatıyı oluşturan ana dallarda budama yardımcı dalların yüksekliğine uygun şekilde yapılır. Yaklaşık budama çatal yerinden itibaren 50-90 cm üstten yapılır. Kesim yerlerinin altından yeni sürgünler gelmeye devam eder. Bunlardan yardımcı dallar belirlenir. Bunların hepsi aynı tarafa bakmalıdır. Dik gelişim gösteren dalların açıları da genişletilir. Üçüncü yılda yani durgun süreçte ağaçlar şekillendirilmeye devam edilir. Önceki yıl seçilen yan dallar ve ana dallar tepeden kesilir. Sonraki yıllarda da ağacın iç kısımlarına güneş ışığının rahat girmesi içinde açık tutulmalıdır.

Mahsul budaması: bu tür şeftali budama mahsule yatan ağaçlara uygulanır. Şeftali ağaçlarındaki meyveler yıllık sürgünlerde ve buket dallarda oluşur. Bu yüzden her sene yeni sürgünlerin oluşumu sağlanmalıdır. Bunun için sert budama yapılmalıdır. Budamada çiçek ve odun gözlerin olduğu dallar kalmalı, sadece çiçek gözü olan dallar kesilmelidir. Ağaç ikinci yılda hafif budanır. Üçüncü yılda da budama hafif yapılır. Verim çağındaki şeftali ağaçları her yıl budanmalıdır.

Şeftali budama ne zaman yapılmalı?


Genellikle budama kışın dinlenme sürecinde havaların fazla soğuk olmadığı zaman yapılır. Fazla soğuk olmayan bölgelerde sonbaharda, yapraklar dökülünce budama yapılır. Kışın bitimine kadar yani ağaçların uyanmasına kadar şeftali budama yapılabilir.
21.01.2024 01:23:23
Şeftali Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şeftali Budama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Budama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şeftali Çeşitleri

Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitleri...
Devamını Oku

Şeftali Aşılama

Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve ...
Devamını Oku

Şeftali Kabız Yaparmı

Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağ...
Devamını Oku

Bursa Şeftalisi

Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır....
Devamını Oku

Tüysüz Şeftali

Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan ...
Devamını Oku

Şeftali Hastalıkları

Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı Çiçeği

Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç ya...
Devamını Oku

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı k...
Devamını Oku

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40...
Devamını Oku

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi ...
Devamını Oku

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edi...
Devamını Oku

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan...
Devamını Oku

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından bir de kavanozlara koyma işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Devamını Oku

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum...
Devamını Oku

Kuru Şeftali

Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucunda 8-10...
Devamını Oku

Şeftali Çekirdeği

Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketilmesi g...
Devamını Oku

Yassı Şeftali

Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır. Yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da bilinm...
Devamını Oku

Şeftali Suyu

Şeftali suyu, günümüzde tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir yer almaktadır. Son derece sevilerek tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir ye...
Devamını Oku

Şeftali Maskesi

Şeftali Maskesi, yaz aylarında, evlerimizde sürekli bulunan severek tükettiğimiz fakat faydasını bilmediğimiz bir meyvedir şeftali. Oysaki şeftalinin yararla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024