Şeftali Hastalıkları

Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesine rağmen üretimdeki en önemli sorun şeftali hastalıklarıdır. Eğer bunlara karşı yeterli önlem alınmazsa, şeftali veriminde ve meyve kalitesinde önemli düşüşler meydana gelir. En fazla görülen şeftali hastalıkları arasında aşağıdakiler yer almaktadır.

Şeftali hastalıkları nelerdir?


Şeftali yaprak delen hastalığı: bu hastalık şeftali ağacının yapraklarında, tomurcuk ve sürgünlerde, aynı zamanda mevyelerinde ortaya çıkar. İlk lekeler yapraklarda yuvarlak, 1 mm çaplı, sarı kırmızımsı renkte olur. İlerleyen zamanda renk koyu kahverengiye dönüşerek, lekeler kurur. Bu yaprağa delik bir görünüm verir. Enfekte olan tomurcukları ise baharda zamklı, parlak olur, kolayca yerinden kopmaz. Bu özellikler tomurcukları sağlamlarından ayırmaya yeter. Hasta tomurcukların dip kısımlarındaki ilk lezyonlar zamanla kanserleşir. Bunlarda genişleyerek, zamk salgısı üretir. Böylece şeftali ağaçlarında zayıflama olur. Tomurcuklardaki zarar ile sürgünlerin kuruması ağaç kaybına neden olur. Bu şeftali hastalığı taş çekirdekli meyvelerin yetişmiş olduğu her bölgede yaygındır. Hastalıkla mücadelede hastalanan yerler budanmalı ve bahçeden uzaklaştırılarak, kalan ağaçlara iyi bakım yapılmalıdır. Rüzgârsız havada ilaçlama yapılmalı, ikinci ilaçlamada çiçek tomurcukları açmadan evvel yapılmalıdır.

Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı: Şeftali hastalıkları arasında en önemli mantar hastalığı budur. Ağaçların yaprak ve sürgünlerinde etkili olan bu hastalığa klok adı da verilir. Meyve ve çiçeklere de zarar verebilir. Belirtiler ilkbaharda başlar. Tipik özelliği yapraklarda kıvırcıklaşmaya yol açmasıdır. Yapraklar bu nedenle hızla bozulur, renkleri de açık yeşil, sarı ile koyu kırmızı mora kadar değişebilir. Kalınlaşan yapraklar gevrekleşir, büzüşür ve kıvırcık hale gelir. Üzerlerinde bazı hallerde beyazımsı tabaka olur. Zamanla renkleri kahverengi olur ve dökülürler. Meyvelerde siğilimsi görünüm ortaya çıkar ve çatlamalar olur. Bu hastalıkla mücadelede zamanlama oldukça önemlidir. Bazen tomurcukların çıktığı zaman yapılan ilaçlama yeterli olur. Bazen de yeniden ilaçlama yapılması gerekebilir. Bu çiçeklenme döneminde yapılır.

Şeftali küllenmesi: Her bölgede oluşabilen bu hastalık salgın hale gelirse, ağaç gelişimine, aynı zamanda verime zarar verir. Hastalığın nedenleri arasında ani sıcaklık değişimleri, potasyum azlığı ile aşırı azotlu gübreleme gibi etkenler vardır. Bu şeftali hastalığı göz oluşumunu engellediğinden, yaprakları da hastalandırdığı için, sonraki yıldaki odun ve meyve gelişimini yani verimi olumsuz etkiler. İlk belirtiler yaprak, meyve ve sürgünlerde olur. Önce yapraklarda hafif kabarıklık, renk açılması ile yağlımsı görünüm olur. Giderek kabarıklıkta arka yüzde beyaz gri unumsu tabaka oluşur. Hastalıkla kuruyan filiz, sürgün ve dalların enfeksiyonlu bölümlerin 20 cm altı budanarak mutlaka bahçeden uzak tutulmalıdır. Budamanın ağaç havalanmasını engelleyecek şekilde yapılmaması ve sık dikim olmamasına özen gösterilmelidir. Rüzgârsız ve serin havada ilaçlama yapılmalıdır. Kuru ve sıcak havalarda kükürtlü preparat kullanımı yapılmamalıdır.

Şeftali Monilya hastalığı: Mumya hastalığı da denilen bu hastalık ilkbaharda bol yağış alan bölgelerde ortalama her yıl görülebilir. Erken dönemde ağaçlardaki çiçek ve sürgün ölümlerinin nedenidir. İlerleyen aşamada meyve çürümesi yapar. Bu verimi oldukça düşürür. Çiçekler etkilendiğinde renkleri kahverengi olur, kuruma ve zamk akıntısı sonucunda çiçekler dalda asılı kalır. Nemli ve yağmurlu zamanlarda yara çevresinde zamklanma oluşur. Hastalıklı ağaçlar budanmalı, bunlar yakılarak yerdeki meyvelerde imha edilmelidir. Bol yağış alan bölgelerde koruma amaçlı ilaçlama yapılması ihmal edilmemelidir.

Şeftali Rosellina kök çürüklüğü: bu hastalık toprak kökenlidir. Eğer toprakta bu hastalık bulunuyorsa, yıllarca etkili olabilir. Köklerdeki hasar ağaçların topraktan besin ve su almasına engel olur. Bu ağaçlarda sararmaya ve ölüme neden olur. İlk belirti yaprak sararmasıdır. Bu sorun ağacın bir bölümünü de etkileyebilir. Ayrıca yaprakların küçüldüğü de görülür. İlerleyen dönemde yapraklarda dökülme, kalite ve verimde düşme olur. Henüz meyvelerde irileşme ve olgunlaşma olmadan ağaçlardan dökülürler. Bu hastalıktan korunma için ağır topraklarda şeftali yetiştiriciliği yapılmamalı, toprakta su birikiminin sağlanması ve havadar tutulması, sulamada kök boğazının suyla teması önlenmeli, ağaç köklerine kadar etraf açılmalı ve yazın köklerin hava ve güneş ışığı alması sağlanmalıdır. İlaçlamada başka ir önlemdir.

Şeftali kara lekesi: Şeftali hastalıkları arasında yer alan kara leke, meyvelerde olgunlaşmanın düzensiz olmasına, meyvede yarılmaya ve şekil bozukluklarına yol açar. Lekeler meyve sapına kadar inebilir. Önceleri zeytin renginde olan lekeler, giderek büyür ve yayılır. Fakat meyve etinde leke olmaz. Bu hastalık meyve gelişimini bozar. Hastalıklı sürgünler hemen kesilmeli ve ilaçlama yapılmalıdır. İlk ilaçlamanın çiçek taç yapraklarının dökümünden sonra yapılması gerekir. Tüm hastalık koşulları bitinceye kadar ilaçlamaya devam edilmesi önemlidir.
20.01.2024 15:33:42
Şeftali Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şeftali Hastalıkları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şeftali Hastalıkları"
Hastalıkları uzun uzun anlatıyor ama; o hastalıkta hangi ilacın kullanilacağini söylemiyorsunuz. Amacınız,hastalık hakkında bilgi vermekten ileri gitmiyor.
Erol . 09.09.2023 00:01:18

Şeftali Çeşitleri

Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitleri...
Devamını Oku

Şeftali Aşılama

Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve ...
Devamını Oku

Şeftali Kabız Yaparmı

Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağ...
Devamını Oku

Şeftali Budama

Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılma...
Devamını Oku

Bursa Şeftalisi

Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır....
Devamını Oku

Tüysüz Şeftali

Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan ...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı Çiçeği

Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç ya...
Devamını Oku

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı k...
Devamını Oku

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40...
Devamını Oku

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi ...
Devamını Oku

Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edi...
Devamını Oku

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan...
Devamını Oku

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından bir de kavanozlara koyma işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Devamını Oku

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum...
Devamını Oku

Kuru Şeftali

Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucunda 8-10...
Devamını Oku

Şeftali Çekirdeği

Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketilmesi g...
Devamını Oku

Yassı Şeftali

Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır. Yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da bilinm...
Devamını Oku

Şeftali Suyu

Şeftali suyu, günümüzde tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir yer almaktadır. Son derece sevilerek tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir ye...
Devamını Oku

Şeftali Maskesi

Şeftali Maskesi, yaz aylarında, evlerimizde sürekli bulunan severek tükettiğimiz fakat faydasını bilmediğimiz bir meyvedir şeftali. Oysaki şeftalinin yararla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024