Şeftali Turşusu

Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhafaza edilebilecek hale getirilmesidir. Turşu genellikle kırsal alanda kış mevsimine hazırlığın en önemli kısmıdır. Ortaya çıkan enfes tada turşu denir. Turşu arkaik kültüründe ilk defa topraktan yapılan büyük boy küpler içine kurulurdu.
Turşunun ticari olarak kullanıldığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplar içinde saklandığı ve taşındığı görülmek ile ahşap ile asidin reaksiyonları sebebi ile kalıcı olarak daima toprak kaplar kullanılırmış. Günümüzde ise toprak kapların yerini paslanmaz tenekeler, plastik kaplar ve cam kavanozlar almıştır. Turşunun özellikle de Türklerde yeri oldukça büyüktür ilk kez de Türkler tarafından yapılmıştır Türkiye'de geleneksel olarak turşu adına Ankara Çubuk ilçesinde festivaller düzenlenmiştir. Çubuk belediyesi 'Çubuk Turşusu' adına patent almıştır. Gataroks meyve ile sebzeler sıkı yapıda olduklarından dolayı turşu yapmaya çok daha uygundur. Turşusu kurulabilen meyve ile sebzeler içinde lahana, elma, salatalık, ayva, biber, pancar, yeşil domates, acur, yaban eriği bulunmaktadır. Turşunun vurulduğu kap içine maydanoz, defne yaprağı, dere otu, sarımsak, çekilmemiş karabiber ve limon gibi bazı malzemeler turşuya güzel bir aroma vermek amacı ile konmaktadır.

Şeftali Turşusu İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • Bir tatlı kaşığı kadar salamura tuzu
  • Üç, dört ta
    ne şeftali
  • İki su bardağı kadar elma sirkesi
  • Dört tane sarımsak bıçağın yan tarafı ile çatlatılmış
  • Üç yemek kaşığı kadar demirhindi suyu
  • İki tane kırmızı acı biber
  • Bir, iki taze sıkılmış limonun suyu
  • Üç sap taze nane
  • Bir bölü iki çay bardağı kadar kişniş otu
  • Yarım kaşık melek otu tohumu
  • Yarım çay bardağı zerdeçal
  • Yarım çay bardağı çörek otu

Şeftali Turşusu Nasıl Yapılır?


Öncelikle sirke uygun bir kap içerisine alınır ve sirkenin üstüne tuz, yıkanıp süzülen tohumlar ile zerdeçal ilave edilir. Daha sonra kaynatılmadan ısıtılır. Şeftaliler dörde bölünerek üstüne yarım limon suyu sıkılarak iyice karıştırılır. Demirhindi suyunu yapmak için demirhindiyi bir bardak içine alın ve üstüne kapatacak kadar içme suyu ilave edin. Bir müddet beklettikten sonra bu karışımı bir tülbentten geçirin. Bu suyu da daha önceden ısıtmış olduğunuz sirke içine ilave edin. Daha sonra mutlaka steril etmiş olduğunuz kavanozların en altına acı biber, sap nane ve sarımsağı atın üstüne de dilimlediğiniz şeftalileri yerleştirin. Kavanozun en üstüne de arta kalan biber, nane ve sarımsak bırakılır. Daha önceden ısıtmış olduğunuz sirkeli su meyvelerin üstünü kapatacak şekilde doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Enfes şeftali turşusu en geç bir hafta sonra et yemekleri ve pilavın yanında sunulur.

Afiyet Olsun.

21.01.2024 15:42:04
Şeftali Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şeftali Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şeftali Çeşitleri

Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitleri...
Devamını Oku

Şeftali Aşılama

Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve ...
Devamını Oku

Şeftali Kabız Yaparmı

Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağ...
Devamını Oku

Şeftali Budama

Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılma...
Devamını Oku

Bursa Şeftalisi

Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır....
Devamını Oku

Tüysüz Şeftali

Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan ...
Devamını Oku

Şeftali Hastalıkları

Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı Çiçeği

Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç ya...
Devamını Oku

Şeftali Likörü

Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı k...
Devamını Oku

Şeftali Çiçeği

Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çi...
Devamını Oku

Şeftali Ağacı

Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40...
Devamını Oku

Şeftali Konservesi

Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi ...
Devamını Oku

Şeftali

Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü dokudan...
Devamını Oku

Kışlık Şeftali Kompostosu

Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından bir de kavanozlara koyma işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Devamını Oku

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum...
Devamını Oku

Kuru Şeftali

Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucunda 8-10...
Devamını Oku

Şeftali Çekirdeği

Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketilmesi g...
Devamını Oku

Yassı Şeftali

Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır. Yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da bilinm...
Devamını Oku

Şeftali Suyu

Şeftali suyu, günümüzde tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir yer almaktadır. Son derece sevilerek tüketilen meyve suları arasında çok önemli bir ye...
Devamını Oku

Şeftali Maskesi

Şeftali Maskesi, yaz aylarında, evlerimizde sürekli bulunan severek tükettiğimiz fakat faydasını bilmediğimiz bir meyvedir şeftali. Oysaki şeftalinin yararla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024