Şeftali hakkında hangi bilgileri merak ediyorsunuz?
Gülgiller familyasının sevilen üyesi şeftali, yaz mevsiminin en ferahlatıcı meyvelerinden biridir. Botanik özelliklerinden besin değerlerine, yetiştiricilik koşullarından sağlığa faydalarına kadar bu meyvenin tüm yönleriyle tanışmaya hazır mısınız?
Şeftali Hakkında Genel Bilgiler
- Şeftali, gülgiller familyasına ait tatlı ve sulu bir meyvedir.
Botanik Özellikleri
- Bilimsel adı Prunus persica'dır
- Ağaçları 4-10 metre boya ulaşabilir
- Yaprakları mızrak şeklinde ve tırtıklı kenarlıdır
Çeşitleri
- Beyaz etli şeftaliler
- Sarı etli şeftaliler
- Nektarin (tüysüz şeftali)
- Şıralı ve sert etli çeşitler
Besin Değerleri
- C vitamini açısından zengindir
- Lif içeriği yüksektir
- A vitamini ve potasyum kaynağıdır
- Düşük kalorili bir meyvedir
Yetiştiricilik
- Ilıman iklimleri sever
- Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir
- Hasat zamanı haziran-eylül ayları arasındadır
Kullanım Alanları
- Taze meyve olarak tüketim
- Reçel, marmelat yapımı
- Meyve suyu ve nektar üretimi
- Tatlılar ve pastalarda kullanım
Sağlığa Faydaları
- Sindirim sistemini düzenler
- Cilt sağlığına katkıda bulunur
- Antioksidan özelliklere sahiptir
- Hidrasyonu destekler
Saklama Koşulları
- Oda sıcaklığında olgunlaşabilir
- Olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır
- Dondurularak da muhafaza edilebilir
|