Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Şeftali Tatlısı

Şeftali Tatlısı

Şeftali Tatlısı, Şeftali bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimlerde yetişir. Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa'da yetiştirilir. Şeftali birçok şekilde tüketilebilir. Meyve olarak yenebileceği gibi reçeli tatlısı da yapılabilir.

Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 1 kilo şeftali
  • Şeker
  • Ceviz içi, krem şanti

Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?


Şeftalileri ortadan ikiye bölüp kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkarın. Bir fırın tepsisine yarım şeftalileri dizip, üzerlerine birer çorba kaşığı şeker koyun. Tepsiye 1,5 su bardağı su döküp üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Bu arada bir su bardağı sütle krem şantiyi hazırlayıp dolaba koyun. Şeftaliler soğuduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı ceviz içi koyun ve üzerini krem şantiyle süsleyin.

Muhallebili Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 1,5 kilo süt
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı nişasta
  • 1,5 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker
Şeftalisi için
  • 6 şeftali
  • 7 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için
  • 1 paket krem şanti
  • 2 çay bardağı süt
  • Yeşil fıstık
Muhallebili Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tencereye sütü, şekeri, unu, nişastayı ve pirinç ununu koyun ve devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Daha sonra vanilyayı ekleyip pişirmeye devam edin. Koyulaşmaya başlayınca altını kapatın. Bir yandan da şeftalileri soyup ortadand ikiye ayırın. Ayrı bir tencereye şeftalileri dizdikten sonra üzerine şekeri dökün. Kapağını kapatarak pişirin. Krem şantiyi karıştırma kabına alın üzerine süt döktükten sonra mikserle çırparak köpürtün. Köpürdükten sonra krem şantiyi buzdolabına koyun.

Hazırlanan muhallebiyi kaselere koyduktan sonra, muhallebilerin üzerine pişen şeftalilerden koyun. Krem şantiyi üzerine sıkın. Yeşil fıstık serptikten sonra servis edebilirsiniz.

Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısının Malzemeleri.
  • 8 şeftali
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 kabuk tarçın
  • 14 dilim tost ekmeği
Karameli için
  • 6 çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım limon
  • 2 su bardağı su
Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tost ekmeklerini yuvarlak bir şekilde kesin. Fırın tepsine dizdiğiniz ekmekleri 180 derecede pişirin. Bir yandan şeftalileri soyun ve ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. Cam fırın kabına dizip, şeftalilerin çukur kısımlarına toz şekerini dökün. Kabuk tarçını üzerine atın. Üzerini yağlı kâğıtla kapatın. Önceden ısıtılan 180 derecelik fırında pişirin. Karameli için, toz şekeri tavaya döktükten sonra yarım limonu çatala batırıp şekerin üzerinde gezdirin. Şeker iyice eridikten sonra su ilave edin. Altını kapatın. Fırından çıkan ekmekleri fırın kabına dizin. Üzerine karameli gezdirdikten sonra, üzerlerine şeftalileri dizin. Şeftalilerin çukur kısımlarına kaymak veya dondurma koyarak servis yapabilirsiniz.

Dondurmali Şeftali Tatlısının Malzemeleri
  • 5 adet şeftali
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • Dondurma
Dondurmalı Şeftali Nasıl Yapılır?

Şeftalileri soyduktan sonra ikiye kesin. Geniş bir tencereye şeftalileri dizin, suyu ekleyin ve şeftalilerin üzerine şekeri serpin. Tencerenin kapağını kapatıp 6-12 dakika pişirin. Tencerede soğuduktan sonra buzdolabında bekletip dondurmayla servis edin. Üzerine fındık, fıstık serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 23:29:17
Şeftali Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Şeftali Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitlerinden önce belirtmek gerekirse şeftali ağaçları çeşitleri ne olursa olsun çok güçlü ve verimli...
Şeftali Aşılama
Şeftali Aşılama
Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, aşılı değilse büyüyünce yabanileşiyor. Aşı yapılmadığı zaman iyi bir meyve vermez oluyor. Diki...
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağlayan bu harika meyve su açısından, madensel tuzlar ve şeker açısından çok zengindir. Şeftali...
Şeftali Budama
Şeftali Budama
Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılmadığı takdirde ağaçlarda düzensiz taç gelişimi, verimin fazla olması yüzünden dallarda kırılma...
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır. Şeftalinin dünyaya Çin'den yayıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise en çok Bursa'da yetişmekt...
Tüysüz Şeftali
Tüysüz Şeftali
Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan tüysüz şeftali gülgiller familyasından olan bir meyvedir. Eski çağlarda şeftali Çin'de uzun yaşama...
Şeftali Hastalıkları
Şeftali Hastalıkları
Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesine rağmen üretimdeki en önemli sorun şeftali hastalıklarıdır. Eğer bunlara karşı yeterli önle...
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç yaprak, 15-20 adet erkek organ ve bir dişi organ bulunur. Taç yaprakları beyaz, pembe, alacalı ...
Şeftali Likörü
Şeftali Likörü
Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı kolay olan şeftali likörünün, sadece tek bir zahmetli olan kısmı vardır. Oda bekleme süresinin...
Şeftali Çiçeği
Şeftali Çiçeği
Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çin'den tüm dünyaya yayıldığını söylemekte uzmanlar asıl kökeni Çin olarak niterilse de Türkiye...
Şeftali Ağacı
Şeftali Ağacı
Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40 yıl arasında yaşayabilen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Bursa dolayları ile Akdeniz Bölgesi...
Şeftali Konservesi
Şeftali Konservesi
Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi yapımından söz etmek istiyorum. Fakat ilk önce genel konserve yapımın dikkat edilmesi gereken...

 

Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Tüysüz Şeftali
Şeftali Hastalıkları
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Likörü
Şeftali Çiçeği
Şeftali Ağacı
Şeftali Konservesi
Şeftali Turşusu
Şeftali
Kışlık Şeftali Kompostosu
Şeftali Fidanı
Kuru Şeftali
Şeftali Çekirdeği
Yassı Şeftali
Şeftali Suyu
Şeftali Maskesi
Şeftali Kurabiye
Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar
Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
Şeftali İshal
Şeftali Kaç Kalori?
Şeftali Pasta
Şeftali Yetiştiriciliği
Şeftali Kebabı
Şeftali Kompostosu
Popüler İçerik
Şeftali Turşusu
Şeftali Turşusu
Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhaf...
Şeftali
Şeftali
Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü ...
Kışlık Şeftali Kompostosu
Kışlık Şeftali Kompostosu
Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından birde kavanozlama işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Şeftali Fidanı
Şeftali Fidanı
Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezy...
Kuru Şeftali
Kuru Şeftali
Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucun...
Şeftali Çekirdeği
Şeftali Çekirdeği
Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024